Oldalak

Keresés

2012. augusztus 12., vasárnap

Lovagi torna és vacsora

A hotel ajánlatában szerepelt, hogy fakultatív programként egy igazi lovagi tornán és vacsorán előzetes jelentkezéssel, kedvezményesen részt lehet venni, amelyre mi be is neveztünk. Ez úgy indult, hogy a recepción kellett gyülekezni, de egy idő után már nem fértünk el azon a kis helyen, így kivonultunk a parkolóba, ahol már vártak is korhű ruhába öltözve a lovagok, akik átkísértek minket az arénába. A műsor több részből állt, cirkusz mutatványosok bemutatójával indult, amely az egyensúlyozásra épült és közel 30 percig tartott. Az egyik mutatványos naranccsal, focilabdával szórakoztatta a közönséget, a másik egymásra pakolt hengereket és egy deszkán egyensúlyozott. A harmadik egy tapasztaltabb hölgy volt, aki veszélyesebb kellékekkel, mint például karddal és késsel egyensúlyozott és végzett nehéz mutatványokat, de sikerült neki végigcsinálnia.
A műsor elengedhetetlen kelléke egy műsorvezető, aki folyamatosan mondta, hogy éppen mit és kit látunk illetve fogunk látni. A cirkuszos mutatványokat követően jöttek a lovas bemutatók és a torna. Az első bemutatónál adott zenére táncoltatta lovát a lovas. Nagyon érdekes volt látni, hogy a ló engedelmeskedik olyan mozdulatok elvégzésekor, amelyek nem igazán természetesek egy ló számára, de le a kalappal előttük, nagyon szépen előadták a produkciót. A második bemutatónál nyolcan sorakoztak fel, négy fehér és négy barna paripa. Itt is szintén zenére begyakorolt figurát mutattak be, csak látványosabb volt, de ez csak a nagyobb létszámnak köszönhető. Hogy fokozzák az izgalmakat és húzzák az időt a legifjabb katona egy pónilóval jött be, aki két hátsó lábán tudott ágaskodni, illetve mind a négy lábát behajlítva térd állasba lemenni. Ez a mutatvány néhány percig tartott, de nagyon aranyos volt mind a fiatal paci mind a fiatal várvédő. És elkezdődött a fő attrakció…..   

Bevonult a hat paripa, nyergükben hat különböző vár és terület legjobb vitézei, akik különböző gyakorlatokban mérték össze erőiket. Volt célba dobás dobócsillaggal, baltával és dárdával, lovaglás közben lándzsával kellett összeszedni 2 db fa karikát, amely előre oda volt készítve és be volt lógatva egy állványról, valamint bemutatót tartottak a buzogány használatáról. Minden egyes viadal végén győztest hirdettek, aki egy szál virágot kapott valamelyik előkelő kisasszonytól és azt átnyújtotta a nézők között ülő valamelyik hölgynek. A lovagi torna után abszolút győztest hirdettek a lovasok között és következett a katonák csatája.
Először egy az egy ellen küzdöttek több ízben karddal és buzogánnyal. Ebbe belevittek egy kis humort is, mert a csata hevében egy farakás mögé mentek, ahol azt játszották el, hogy az egyik levágja a másik fejét és így győzi le őt. A nézőtérről csak annyi látszódik, hogy egy levágott fej felröppen, majd a földre hull. A végén egy csata jelenet lesz látható, ahol többen elkezdenek egymással kardozni és a végén eredményt és győztest hirdetnek. A műsor végén a segédek szépen terelik a vendégeket az étterem felé, ahol a lovagi vacsorát fogyasztják el. Itt fontos megjegyezzem, hogy amikor a szobát elfoglaljuk, vagy mikor jelentkezünk erre a rendezvényre, akkor kapunk egy kártyát, amelyet a vacsoránál le kell adni. Ezzel ellenőrzik, hogy csak olyan vendég kerüljön az asztalokhoz, aki be is fizette. Ha otthon hagyjuk, haza kell menni érte, bár a hotel közelsége miatt ez sem tragédia.
A vacsora a Várcsárda pincéjében van, amely egy történelmi lovagi pince, amely egy kard formában van kialakítva. A menü három fogásos volt, bableves, sült kacsacomb, egészben sült burgonya, fokhagymás rizskochhal és káposzta salátával, és végül a desszert frissen sütött meggyes piskóta. Az asztalon volt egy üveg vörös és egy üveg fehér bor és egy üveg szódavíz, minden másért pluszban kellett fizetni. A vacsora alatt élő cigányzene szólt. Amit még felfedeztem, hogy az időjárástól teljesen függetlenül, minden alkalommal meg tudják rendezni a lovagi tornát, ugyanis kialakításra került a föld alatt egy aréna, lelátóval és minden kellékével együtt. A műsor 18:00-kor kezdődött egy keddi napon, amely közel másfél óra hosszú volt. A vacsora ezt követően kezdődött el és 20:30 körül ért véget. Mivel a vacsora végeztével még éhesek maradtunk, ezért siettünk vissza a hotelbe, hogy az ottani vacsorából még csipegessünk, amely 21:30-ig volt „nyitva”.
Én úgy vélem, hogy egy kellemes időtöltés volt a pihenés alatt, szórakoztató és emlékezetes marad számunkra és úgy vélem, hogy 2.000.- Ft/fő árral teljesen összhangban volt a műsor. Azért azt meg kell jegyezzem, hogy a normál ára ennek a fakultatív programnak duplája az általunk fizetettnek, így viszont nem tudom, hogy megérné e elmenni. Az ár függvényében ajánlom mindenkinek ezt a programot.


A témához kapcsolódóan az alábbi két élménybeszámolómat ajánlom az olvasó figyelmébe:
"A sümegi vár és környéke": http://sebajtobias.blogspot.hu/2012/08/a-sumegi-var-es-kornyeke.html
"Kapitány Hotel, Sümeg": http://sebajtobias.blogspot.hu/2012/08/kapitany-hotel-sumeg.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése